dilluns, 5 de març del 2012

glosem el FLoM!

Se sent a dir que, als Països Catalans, la improvisació oral viu una segona juventut, gràcies al relleu generacional. Deu ser perquè la cançó improvisada sempre és, en una o altra forma, contemporània –present, a la societat. A l’escenari de paraula dita del FloM!, hi calia presència de la glosa mallorquina, que es canta sense acompanyament musical i té una estructura molt flexible quant al nombre de versos, tot i que n’ha de mester un mínim de 4 i un màxim no establert que quasi mai no supera els 12 versos.



Mateu Mates Ordinas, Xurí (Santa Margalida, 1982) presideix l’associació Glosadors de Mallorca, que ha participat en nombroses actuacions dins i fora Mallorca. Tragina els seus tallers per escoles, centres culturals i grups d’estiu, on explica les tècniques d’improvisació –les tradicionals i les més innovadores, de la poesia oral mallorquina en llengua catalana. El coneixereu, com a mínim, per la seva publicació diària d’una dècima al dBalears, però no en sabeu res si no l’heu vist combatre amb improvisadors de la seva o altres llengües.


Macià Ferrer (Montuïri, 1979) administra l’associació Glosadors de Mallorca i n’edita el blog, on es mostra informació actualitzada sobre l’activitat dels glosadors i la glosa en general. Ha estat ballador en nombroses places de l’illa i ha fet bufar les xeremies des del 1998 fins avui, arreu dels Països Catalans, França i Holanda. Des que el 2005 es contagià del virus de la glosa, ha participat en nombrosos combats de picat, així com en presentacions de llibres sobre la cançó mallorquina improvisada.


Macià vs. Xurí serà un combat de glosa de picat, paraula improvisada amb la intenció d’entretenir, reivindicar, pensar, fer pensar, comunicar, argumentar o riure.

»No us perdeu els combats de glosa Macià vs. Xurí al FLoM!: dissabte 17 a les 13h, paraula glosada, i a les 19h, dins l'escudella de glosa i poetes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada